Bezoek de 5 ha. grote tuinen
De Zeeuwse Rozentuin is een rozenkwekerij met 5 hectare landschapstuinen. In deze tuinen zijn nagenoeg alle soorten rozen en clematissen die wij kweken en verkopen in een natuurlijke omgeving te zien.
Als bezoeker kunt u, al wandelend, op uw gemak de bloemen bekijken en krijgt u een goed beeld van de struik als totaal, iets wat op een foto moeilijk te realiseren is. Een foto is bijna altijd mooi, de werkelijkheid is vaak anders; allerlei invloeden van buiten af zoals regen, wind, bedreigingen door ziekten of zon kunnen van invloed zijn op de roos als geheel. Op deze manier proberen we de bezoeker een zo objectief mogelijk beeld van de plant te bieden. Maar ook zaken als hoogte en breedte, hoeveel rozen per vierkante meter en hoe verhoud de struik zich ten opzichte van de omgeving zijn zaken die zich in theorie moeilijk laten uitleggen terwijl een perk in het echt direct alle informatie geeft. Tevens krijgt u een goede indruk hoe een plant zich naarmate hij ouder wordt ontwikkeld. Een jonge struik geeft de eerste 2 jaren vaak weinig problemen, maar hoe als hij ouder wordt ? Immers, de mooiste eigenschap van een roos is z'n duurzaamheid; een goed verzorgde struik kan jaren meegaan en volop bloemen blijven produceren.
Dit gedeelte van de tuin is nu 18 jaar. Daarvoor was het een akker. Hier vind u langs de kreek het botanisch laantje met een groot gedeelte van de botanische rozen (ook zijn hier spontaan wilde orchideetjes te vinden). Zomers rijk bloeiend en geurend, in de herfst vol met bottels in allerlei soorten en maten. De collectie klassieke rozen bevind zich in een strak vormgegeven tuin die omringt wordt door een haag van Spaanse Aak. Deze eeuwenoude vaak maar 1x bloeiende rozen zorgen in juni en juli voor een overdonderende kleurenpracht met een geur die verpletterend is. Iets verder, tussen 2 weilandjes door waar de familie paard woont, is de piramidetuin waar bonte en meerkleurige rozen zijn geplant tussen buxus op vlakken van kleine piramiden . De Engelse rozen (of David Austin rozen) staan in een nieuw gedeelte van de tuin. Hier achter bevind zich de theatertuin waar zomers concerten kunnen worden gegeven.
Een bezoek aan onze tuinen kan uren wandel, kijk en ruik plezier opleveren. En een schat aan informatie. De tuin is uniek in z'n soort, nergens in Nederland is zo een grote diversiteit aan rozen en clematissen te bewonderen. Door de opzet en de filosofie van de tuin is deze ook interessant voor andere natuur liefhebbers. Wie een keurige strakke tuin verwacht moeten wij teleurstellen. Een dergelijk groot en gevarieerd terrein is niet tot op de millimeter te beheersen. En als voormalig biologieleraar wil ik ook graag ruimte bieden aan andere bewoners. Door zeer diverse beplanting in combinatie met gebieden waar we niks doen is de vogelstand in deze 20 jaar naar 55 vogelsoorten gestegen (waren 20 soorten). Er huist een redelijke groot gezelschap kleine zoogdieren binnen onze hekken en de variatie insecten zoals vlinders e.d. is enorm. Om deze diversiteit te bereiken en te behouden moet je terughoudend zijn met menselijk ingrijpen. Bestrijdingsmiddelen worden niet of nauwelijks gebruikt, niet omdat we aan een modetrend willen meedoen of graag een predicaat willen, maar gewoon uit respect voor de natuur en gezond verstand. Ook de keuze om rozen te kweken past binnen onze gedachte; het is een locaal en duurzaam product (gaat jaren mee) en de productie vindt gewoon buiten plaats zonder aanslag te doen op energiebronnen.
De Zeeuwse Rozentuin is 24 jaar geleden klein begonnen en dat is in de opzet van de tuinen goed terug te zien. De voortuin is het oudste gedeelte. Hier stonden eerste rozen die in de loop van de tijd een wat ondergeschikte rol zijn gaan spelen. Dit is het gevolg van natuurlijke invloeden. De bomen die er ooit klein zijn geplant zijn inmiddels groot geworden met als belangrijkste gevolg; minder zon. En hier krijgt de bezoeker een goede indruk welke rozen het dan nog wel goed doen en welke niet. Ook treft men hier een groot deel van de beschikbare stamrozen aan. Zij kleuren de voortuin in vakken omringt door strakke buxushagen. Een in een dijkje verwerkt prieeltje biedt ook op de koudere dagen volop beschutting om van de zon om en van de bloemen te genieten. In het voorjaar bloeit hier de Helleborus en loopt de Vrouwenmantel uit. Hortensia's vullen de border verder aan. Een van de opvallendste rozen in de voortuin is Rosa glauca, een botanische roos met fraai grijs blad en de Rosa omeiensis pteracantha die met indrukwekkende rode licht doorlatende doornen onder de notenboom staat.
Na de voortuin is al snel de Lindenhof aangelegd. Omgeven door Populieren en Elzenhagen, die volhangen met Ramblers (1x zeer rijk bloeiende enorme klimrozen) is het in deze grote, beschutte tuin zeer goed toeven. De entree wordt gevormd door aan weerszijde geplaatste fruitbomen die in het voorjaar overweldigend bloeien. Hier zijn honderden perken met allerlei verschillende rozen. niet op kleur of soort gezet maat alles spontaan door elkaar. Deze informele opzet contrasteert fraai met de rechte lijnen van de tuin. Dit wordt extra benadrukt door lange, strakke hagen. In deze enorme tuin zijn kleinere, intieme binnen tuintjes aangelegd die afgesloten worden door woekerende, rijkbloeiende clematissen en klimrozen. Ook is hier een lange rozenboog te vinden vol met ramblers die in de maand juni voor een zee van bloemen zorgen. Via de achteruitgang, langs een verscholen weitje kom je lopend langs de kreek, waar soms de ijsvogel broed, kijkend over het vlakke Zeeuwse land met de Zeelandbrug in de verte in een jonger gedeelte van de tuin.
De Zeeuwse Rozentuin kan het hele jaar bezocht worden. Alleen rond de kerstmis hebben we 2 weken verlof.
Is de tuin dan alleen in de zomer interessant? Nee, voor de echte rozenliefhebber is er vanaf mei tot half november altijd wel wat te zien. Maar ook in de winter, met sneeuw bv., kan de tuin een prachtige verstilde aanblik hebben. Ook zijn dan veel vogelsoorten goed waar te nemen. En ook in het voorjaar, als de narcissen bloeien en de eerste bloesem zich laat zien en alle vogels weer gaan zingen en de konijnen rondspringen kan de tuin betoverend zijn.
De tuin is redelijk goed toegankelijk voor rolstoelen en rollators behalve na hevige regenval. Er is een invalidentoilet aanwezig.
Kinderen alleen onder begeleiding i.v.m. risico's doornen e.d.
Honden zijn in de tuin niet toegelaten. Wel op de kwekerij en op het terras.
Het entreebewijs kost €7,50 p.p. ( kinderen gratis) en is het hele bloeiseizoen geldig.
Voor groepen van 10 personen of meer voor eenmalig bezoek: €5,00 p.p. Rondleidingen op aanvraag.